Latest News

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Κάηκε ζωντανός σε κτίριο φάντασμα του Δ. Πειραιά - Πως μετατράπηκε σε στέκι αστέγων η βίλα Ζαχαρίου

Παγίδα θανάτου έγινε για έναν άνθρωπο η πρώην βίλα Ζαχαρίου στο Μικρολίμανο, που έχει εγκαταλειφθεί τελείως και έχει μετατραπεί σε εστία μόλυνσης και στέκι αστέγων εξαιτίας της αδιαφορίας του...

Δήμου Πειραιά.(ΕΔΩ) 
Το τραγικό περιστατικό με τον θάνατο ενός αστέγου που κάηκε ζωντανός μέσα στο κτίριο -φάντασμα επί της Ακτής Κουμουνδούρου έρχεται ν' αναδείξει  με τον πιο οδυνηρό τρόπο την διαχρονική εγκατάλειψη των δημοτικών κτιρίων στην πόλη.
Η τραγωδία γράφτηκε στην πρώην βίλα Ζαχαρίου, που αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα των κτιρίων που έχουν αφεθεί στην τύχη τους εδώ και δεκαετίες χωρίς να υπάρχει επί της ουσίας κανένας έλεγχος και μέριμνα από το Δήμο Πειραιά. 
Αν και σύμφωνα τις διαθήκες της οικογένειας του δωρητή,το κτίριο ανήκει στο κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία «Ίδρυμα Αλεξάνδρου Δημ. Ζαχαρίου υπέρ των Απόρων Καλλιτεχνών», ενώ στο 7μελες Διοικητικό Συμβούλιο,μετέχει, μετά από πρόταση του Συμβουλίου Εθνικών Κληροδοτημάτων, ο εκάστοτε δήμαρχος Πειραιά. 
Οι εξαγγελίες για την βίλα Ζαχαρίου

Κατά καιρούς, οι δημοτικές αρχές Πειραιά εξαγγέλλουν την αξιοποίηση της πρώην βίλας Ζαχαρίου, που περιλαμβάνεται σε κάθε προεκλογικό πρόγραμμα των συνδυασμών που διεκδικούν τον Δήμο Πειραιά, τουλάχιστον τις δύο τελευταίες δεκαετίες. 
Ωστόσο έως τώρα δεν έχει γίνει καμία αξιoποίηση, καθώς ως κληροδότημα διέπεται από ιδιαίτερους κανονισμούς. 
Για παράδειγμα το 1997  ο τότε δήμαρχος Πειραιά Στέλιος Λογοθέτης έλεγε ότι «ανάμεσα στις επιλογές του δήμου, είναι να παραχωρηθεί η βίλα για να γίνει παράρτημα του Μεγάρου Μουσικής».
Σχεδόν δέκα χρόνια αργότερα, το 2008, ο τότε δήμαρχος Παναγιώτης Φασούλας έκανε λόγο για αξιοποίηση της γνωστής ως «Βίλας Ζαχαρίου» για τη στέγαση της Γαλλικής Σχολής.
Επί δημαρχίας  Βασίλη Μιχαλολιάκου έγιναν εξαγγελίες για αξιοποίηση «ως Μουσείου για την Αθλητική Ιστορία», ενώ δήλωνε δημόσια ότι «με πόρους από το ΕΣΠΑ αλλά και από το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων, η «Βίλα Ζαχαρίου» θα αξιοποιηθεί ως έδρα του Αθλητικού Σχολείου».
Η σημερινή δημοτική αρχή του Γιάννη Μώραλη δεν έχει αναφέρει ή τουλάχιστον δεν θυμόμαστε κάτι συγκεκριμένο για την αξιοποίηση της πρώην βίλας Ζαχαρίου.
Όμως ουδείς μπορούσε να φανταστεί ότι η πρώην βίλα Ζαχαρίου θα μετατρέπονταν σε έναν χώρο όπου δεν θα υπήρχε κανένας έλεγχος από το Δήμο Πειραιά και πολύ περισσότερο ότι θα καίγονταν ζωντανός ένας άνθρωπος κι άλλοι δύο θα πάθαιναν εγκαύματα όταν άναψαν φωτιά για να ζεσταθούν στο εγκαταλελειμμένο γιαπί της πόλης... 
@ Αυτό πάντως αξιοποίηση δεν το λες, γιατί απλά το να χάνεται έτσι μια ανθρώπινη ζωή είναι ντροπή για τον Πειραιά...