Latest News

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Στον αέρα βρίσκεται η ανάπλαση στο Μικρολίμανο - Νέα παράταση ενός έτους ζητά ο Δήμος Πειραιά

- Τι γίνεται με την ανάπλαση στο Μικρολίμανο;
- Τίποτα...
-Μήπως υπάρχουν ενστάσεις και διαφωνίες;
- Όχι, απλά δεν προχωρά καθόλου...
Ο διάλογος είναι αυθεντικός κι έγινε, πριν από λίγο καιρό, με άτομο που συμμετέχει, όταν βρίσκονται, στις συσκέψεις για την ανάπλαση...


στο Μικρολίμανο.
Αν και κατά καιρούς υπήρχαν διαρροές με διάφορα δημοσιεύματα ότι προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς η ανάπλαση, τελικά φαίνεται πως ο συνομιλητής μας ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα και είναι λες και δεν πέρασε μια μέρα για το Μικρολίμανο.
Ένας χρόνος μετά από την παράταση που είχε δοθεί ύστερα από τροπολογία του τότε βουλευτή της ΝΔ Κ. Αρβανιτόπουλου για την αναστολή των τελεσίδικων αποφάσεων για κατεδάφιση των μαγαζιών που έχουν παράνομες κατασκευές πάνω στη θάλασσα. Από τότε φαίνεται πως δεν έγινε σχεδόν τίποτα και τώρα ο Δήμο Πειραιά ζητά νέα παράταση ενός χρόνου για την ανάπλαση στο Μικρολίμανο.
Το αίτημα έθεσε ήδη ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης στη Γενική Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Ειρήνη Κλαμπατσέα και αναμένεται να δοθεί λύση για την ανάπλαση στο Μικρολίμανο... 
ΤΙ (ΔΕΝ) ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΛΙΜΑΝΟ
Επί δημαρχίας Βασίλη Μιχαλολιάκου διενεργήθηκε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τη «Μελέτη Ανάπλασης Ακτής Δηλαβέρη- Ακτής Κουμουνδούρου- Περιοχής Δελφινάριου Δήμου Πειραιά». Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με την βράβευση τριών προτάσεων  στις 15 Ιανουαρίου του 2015.
Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες,  τη σχετική  μελέτη ανέλαβε άλλο γραφείο απ' αυτό που πήρε το πρώτο βραβείο. Κάτι τέτοιο δεν συνηθίζεται εκτός αν υπάρχει άρνηση από τον νικητή να κάνει και την μελέτη ή κάποιος άλλος λόγος...) 
Ο αρχικός στόχος ήταν η ανάπλαση, που αποτελεί πολύχρονη προσδοκία κατοίκων και καταστηματαρχών, να έχει ολοκληρωθεί φέτος με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής.  Ωστόσο, φαίνεται ότι για μια ακόμα φορά το πρόγραμμα «εκτροχιάστηκε» και τώρα η δημοτική αρχή ζήτησε νέα παράταση διάρκειας ενός χρόνου, καθώς, μάλιστα, εκκρεμεί διαταγή κατεδάφισης των κατασκευών πολλών καταστημάτων.
Τι έλεγε ο δήμαρχος
«Η ανάπλαση του Μικρολίμανου ξεκινά», δήλωνε σε παλαιότερη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.
«Τα μαγαζιά θα έρθουν πιο πίσω, τα τραπεζάκια στο επάνω μέρος, θα γίνει ένας ήπιος πεζόδρομος έτσι ώστε ο κόσμος να κάνει βόλτα δίπλα στη θάλασσα και ένας δρόμος ήπιας κυκλοφορίας», υπογράμμισε ο ίδιος για να συμπληρώσει ότι «οι επιχειρηματίες συμφωνούν γιατί βλέπουν μια δημοτική Αρχή, που έχει ένα δομημένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα».
Ο δήμαρχος Πειραιά εξήγησε ότι «το Μικρολίμανο μαραζώνει και για πολλά χρόνια δεν υπήρξε ένα ολοκληρωμένο τουριστικό σχέδιο. Κάθε χρόνο φθάνουν εκατομμύρια επισκέπτες με κρουαζιερόπλοια. Αν καταφέρουμε να κρατήσουμε ένα πολύ μικρό ποσοστό, να επισκεφθούν το Δημοτικό Θέατρο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μικρολίμανο, αν φτιάξουμε τις παραλίες μας, τότε θα υπάρξει μεγάλο όφελος για τον Πειραιά και τους κατοίκους του»
«Υπήρχαν πρωτόκολλα κατεδάφισης για τα μαγαζιά αλλά καταφέραμε και πήραμε ένα χρόνο παράταση για να πραγματοποιήσουμε αναπλάσεις οι οποίες θα αλλάξουν ριζικά το Μικρολίμανο επ΄ωφελεία των επιχειρηματιών, των δημοτών και των επισκεπτών», ανέφερε ο Γ. Μώραλης, για να συμπληρώσει ότι «είναι έργο πνοής για τον Πειραιά...».
@ Αυτή είναι σε slow motion η ανάπλαση στο Μικρολίμανο που τώρα βρίσκεται στον αέρα...