Latest News

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Μαύρη επέτειος για τον ΠΑΟΚ στον αποψινό αγώνα με τον Ολυμπιακό (BINTEO)

Το μεγάλο ντέρμπι της Τούμπας, απόψε, με τον «δικέφαλο του βορρά» να υποδέχεται τον Ολυμπιακό, πραγματοποιείται ανήμερα της επετείου από εκείνη την...
αποφράδα ημέρα. 
Όταν συνολικά εφτά άτομα, έξι υποστηρικτές του ΠΑΟΚ, άφησαν την τελευταία του πνοή στο πούλμαν της επιστροφής από την Αθήνα στη συμπρωτεύουσα.
Στις 04:30 τα ξημερώματα, το πούλμαν που μετέφερε τους οπαδούς του ΠΑΟΚ πίσω στη βάση τους, συγκρούστηκε με διερχόμενο φορτηγό στα Τέμπη. 
Για έξι από αυτούς, η ισοπαλία (1-1) με τον Παναθηναϊκό, θα ήταν το τελευταίο ματς που είδαν από την εξέδρα. Πλέον, βλέπουν τα παιχνίδια της ομάδας τους από ψηλά...
Το πούλμαν προσπάθησε να προσπεράσει προπορευόμενο όχημα, αλλά στην προσπάθειά του βρέθηκε στο αντίθετο ρεύμα συγκρούστηκε με φορτηγό που κατευθυνόταν προς τη Λάρισα.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανατραπεί το λεωφορείο και να πέσει σε ένα χαντάκι (χαράδρα οκτώ μέτρων) με απολογισμό τον θάνατο του οδηγού του φορτηγού και έξι νεαρών παιδιών οπαδοών του «δικεφάλου».
Από τα συντρίμμια ανασύρθηκαν νεκροί οι Χαράλαμπος Ζαπουνίδης (20 ετών), Δημήτριος Ανδρεαδάκης (25 ετών), Χριστίνα Τζιόβα (18 ετών), Αναστάσιος Θέμελης (22 ετών), Γεώργιος Γκανάτσιος (22 ετών), Κυριάκος Λαζαρίδης (17 ετών) και ο οδηγός του φορτηγού, Αστέριος Αγκζιώτης (68 ετών). Οι έξι φίλαθλοι ήταν μέλη του Συνδέσμου Φίλων ΠΑΟΚ Κορδελιού. Η ΠΑΕ ανακοίνωσε πως τα έξοδα των κηδειών θα πληρωθούν από την ίδια.
Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν και άλλοι 33 φίλαθλοι, οι οποίοι διακομίστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και έπειτα από λίγες ώρες και μέρες πήραν εξιτήριο.
Μετά την τραγωδία έγινε γνωστό πως πριν γίνει το δυστύχημα, ο οδηγός του πούλμαν είχε αλλάξει καθώς στο Βελεστίνο έγινε στάση και ο οδηγός Κ. Μ., αλλά θέση για να το οδηγήσει ο 19χρονος γιος του Γ. Ν.
Στο σημείο της τραγωδίας την 4η Οκτωβρίου του 1999 έσπευσε αμέσως ο Σταύρος Καλαφάτης, για να συμπαρασταθεί στις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και να συναντήσει τους υπόλοιπους εκδρομείς του ΠΑΟΚ που στάθμευσαν στα Τέμπη.
Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Γιώργος Μπατατούδης εξέδωσε γραπτή δήλωση εκφράζοντας τον συγκλονισμό του: «Είμαι βαρύτατα συγκλονισμένος από την τραγωδία που έπληξε την οικογένειά μας. Τέτοιες ώρες η οδύνη είναι μεγάλη και κοινή για όλους μας, από τον πρόεδρο ως τον απλό φίλαθλο. Τέτοιες ώρες τα λόγια αποδεικνύονται ανίκανα να περιγράψουν τα συναισθήματα και είναι συνεπώς περιττά».
Λίγες ημέρες αργότερα η εφημερίδα της Θύρας 4 κυκλοφόρησε έχοντας στο εξώφυλλο με μεγάλα γράμματα: «ΠΑΟΚΑΡΑ ΕΙΜΑΙ ΧΑΡΕ ΜΟΥ, ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΟΥ ΠΑΡΕ ΜΟΥ..», αφιερώνοντας τον τίτλο στα χαμένα αδέρφια τους που χάθηκαν τόσο νωρίς έπειτα από ταξίδι για να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους ομάδα.
«Η αγάπη τους για τον ΠΑΟΚ τους έφερε εδώ, τους άφησε εδώ και συνεχίζει παραπέρα»
Εκεί που χάθηκαν οι έξι ζωές των φιλάθλων του ΠΑΟΚ έχει στηθεί ένα μνημείο με τα ονόματά τους και σε ένα άλλο αναγράφεται: «Η αγάπη τους για τον ΠΑΟΚ τους έφερε εδώ, τους άφησε εδώ και συνεχίζει παραπέρα».
Αφιερωμένο στους αδικοχαμένους φιλάθλους του ΠΑΟΚ
Δεν το μπορείς των αδερφών

κακία να κρατήσεις,

γιατ’ η ζωή επέλεξε
νωρίς να τους αφήσει.
Κλάψε Δικέφαλε Αετέ
και πέτα εκεί κοντά τους,
άνοιξε πάλι τα φτερά
κάν’τα φτερά δικά τους.
Όταν διαβείς το δρόμο τους,
Δικέφαλε σταμάτα,
χαιρέτα τους μου κι ύστερα,
συνέχισε τη στράτα
χαιρέτα τους μου κι ύστερα,
συνέχισε τη στράτα,
Μπορεί να πήγαν κάπου αλλού
μα όλο εδώ γυρνάνε,
κατήργησαν τα σύνορα
μαζί μας τραγουδάνε.
Δεν μας αφήσανε ποτέ
δε θέλουν να ‘μαστε μόνοι,
Όλοι μαζί για ‘σένανε
φωνάζουμε ακόμη.
Σα να τους να δεις να φεύγουνε,
Δικέφαλε θυμήσου,
πόσες βραδιές περάσαμε,
εσύ κι εγώ μαζί τους,
πόσες βραδιές περάσαμε,
εσύ κι εγώ μαζί τους.
4/10/1999 – 4/10/2015

Δείτε video αφιέρωμα από φίλο του ΠΑΟΚ στα έξι αδικοχαμένα «αετόπουλα»:

Με ελικόπτερο έφτασε στο χώρο που έγινε το ετήσιο μνημόσυνο των αδικοχαμένων φίλων του ΠΑΟΚ, ο Ιβάν Σαββίδης.

Ο ισχυρός άντρας της ΠΑΕ έδωσε το δικό του μήνυμα, τονίζοντας ότι τέτοιες μέρες πρέπει πάντα να τιμώνται και παράλληλα υπογράμμισε ότι αυτά τα παιδιά είναι ακόμη μαζί τους.
Το μήνυμά του:
«Είναι μία τραγική μέρα. Βεβαίως είμαστε μία οικογένεια και πρέπει να είμαστε μαζί και στις δύσκολες μέρες και στις χαρές», τόνισε χαμηλοφώνως και εμφανώς φορτισμένος συναισθηματικά. «Ήταν μικρά παιδιά ακόμη. Έχουν μείνει για πάντα νέοι στους ανθρώπους που αγαπούν και σέβονται τις παραδόσεις του ΠΑΟΚ. Εγώ ήρθα ώστε μαζί με την οικογένεια του ΠΑΟΚ να τιμήσουμε τη μνήμη τους. Πρέπει να θυμόμαστε και τις τραγικές και τις καλές μας μέρες. Η καλύτερη μνήμη θα είναι εάν η ομάδα μας σήμερα παίξει καλά ώστε να μπορέσουμε να δείξουμε στο γήπεδο ότι τα παιδιά αυτά είναι μαζί μας. Όσο διήρκησε το μνημόσυνο εγώ σκέφτηκα τι θέλω και δεν θέλω σε καμία περίπτωση να επαναληφθεί κάτι παρόμοιο. Είναι μεγάλη τραγωδία».

Σε σχετική ερώτηση για το αν σκέφτεται να διαμορφώσει τον εν λόγω χώρο είπε:
«Σε αυτό δεν βλέπω κανένα απολύτως πρόβλημα. Θα κάνουμε αυτά που χρειαζόμαστε και εάν θα χρειαστεί θα το κάνουμε. Μπορώ, όμως, να σας πω ότι δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από την ανθρώπινη μνήμη. Με έχει αγγίξει ότι τόσα νέα παιδιά ήρθαν σήμερα εδώ. Ο γιος μου προχθές έφυγε εσπευσμένα από την Ελλάδα, αλλά με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι σήμερα πρέπει να είναι εδώ. Αυτό είναι ό,τι καλύτερο».
Στα του μνημόσυνου, η οικογένεια του ΠΑΟΚ προσπαθεί και καταφέρνει να διατηρεί αθάνατη την μνήμη τους, ενώ κάθε φορά η συγκίνηση μεγαλώνει.
Εκτός από τον Ιβάν Σαββίδη, που δεν έκρυψε τη συγκίνησή του, παρών ήταν επίσης ο Πρόεδρος Ιάκωβος Αγγελίδης, με το μέλος της διοίκησης Δημοκράτη Παπαδόπουλο. Το ποδοσφαιρικό τμήμα εκπροσωπήθηκε από τους Χάρη Χαρίση και Νίκο Κοροβέση.
Η σεμνή αλλά έντονα φορτισμένη τελετή ολοκληρώθηκε με τους παρευρισκόμενους να συνοψίζουν σε λίγες λέξεις την πραγματική ουσία:

«Αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε»…gazzetta.gr