Latest News

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Τι θα κάνουν με τα κύματα των προσφύγων που φθάνουν στον Πειραιά από τα νησιά

Πρωτοβουλίες για τους πρόσφυγες που καταφθάνουν με τα πλοία από τα νησιά ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει η...
Αντιπεριφέρεια Πειραιά.
Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνει τα εξής:"Η χώρα μας υποδέχεται, τους τελευταίους μήνες, ένα μεγάλο προσφυγικό ρεύμα, κυρίως από τη Συρία, όπου εξελίσσεται ένας πρωτοφανούς... βιαιότητας πόλεμος. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα αυτή για να γλιτώσουν τη ζωή τους. Εικόνες που δοκιμάζουν τον ανθρωπισμό του δυτικού κόσμου ξεχειλίζουν καθημερινά από τις τηλεοράσεις και τα ΜΜΕ. Οικογένειες με μικρά παιδιά στην αγκαλιά, ταλαιπωρημένοι από την πολύμηνη περιπλάνηση, φτάνουν στην πατρίδα μας, σ’ ένα ακόμη σταθμό στη μακριά πορεία για να ξεκινήσουν και πάλι τη ζωή τους.
Στο λιμάνι του Πειραιά μεταφέρονται καθημερινά από τα νησιά χιλιάδες πρόσφυγες.  Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το βράδυ της Τρίτης πάνω από 4.000 πρόσφυγες έφτασαν με δυο πλοία στον Πειραιά, ενώ πάνω από 30.000 έχουν αφιχθεί μετά το Δεκαπενταύγουστο. Το μεταναστευτικό δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας μας, δοκιμάζει τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη μας. Μπροστά σ’ αυτό κανένας δεν μπορεί να μένει σιωπηλός είτε από μικροπολιτική σκοπιμότητα είτε από αδιαφορία. Κανένας δεν μπορεί να εκμεταλλεύεται το πρόβλημα για να καλλιεργήσει την ξενοφοβία και το ρατσισμό. Κανένας δεν μπορεί να παραμένει άπραγος στα προβλήματα που γεννά η κατάσταση αυτή. Πολλώ δε μάλλον ουδείς δικαιούται να χρησιμοποιήσει το δύσκολο αυτό θέμα για ψηφοθηρική χρήση. Είναι φανερό ότι οι υποδομές της χώρας δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν το οξύτατο αυτό φαινόμενο, που υπερβαίνει την Ελλάδα και αποκτά πανευρωπαϊκά χαρακτηριστικά.
Είναι η στιγμή που όλοι, ο καθένας από τη θέση του, πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες, να αναλάβουμε,  χωρίς υπεκφυγές, το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. 
Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΕ Πειραιά θα αναλάβει ευρύτερες πρωτοβουλίες και θα προχωρήσει στις αναγκαίες συνεννοήσεις με την πολιτική ηγεσία, τους τοπικούς φορείς και τις συλλογικότητες προκειμένου να προκύψουν, έγκαιρα, οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη αντιμετώπιση του δύσκολου αυτού θέματος, με όρους σεβασμού των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αυτά κατοχυρώνονται διεθνώς από τον ΟΗΕ, χωρίς προκαταλήψεις και μακριά από κάθε πολιτική εκμετάλλευση του θέματος ειδικά σήμερα, περίοδο προεκλογικής εκστρατείας".