Latest News

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Τι συζήτησαν οι εργαζόμενοι με τον Δήμαρχο Πειραιά - Αυτά είναι τα άλυτα προβλήματα στην καθαριότητα (ΥΠΟΜΝΗΜΑ)


Μαθαίνουμε πως τα μέλη του νεοεκλεγμένου προεδρείου του σωματείου Οδηγών - Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών 

συζήτησε - επί 2,5 ώρες- με τον δήμαρχο Γιάννη Μώραλη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο...

 Δήμο Πειραιά. 



Το παρακάτω υπόμνημα  κατέθεσε στο Δήμαρχο Πειραιά το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Οδηγών - Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών του Δήμου Πειραιά, μετά την πολύωρη συνάντηση που είχε μαζί του την περασμένη Πέμπτη 14 Μαΐου 2015 προκειμένου να του εκθέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν  οι εργαζόμενοι.
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Κύριε Δήμαρχε

Στην πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήσατε κατόπιν σχετικού αιτήματος μας με τα μέλη του νεοεκλεγμένου προεδρείου του Σωματείου Οδηγών - Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά την περασμένη Πέμπτη 14 Μαΐου 2015 και η οποία διήρκεσε δυόμιση ώρες, σας αναλύσαμε τα τρέχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και δυσχεραίνουν την εργασία τους.

Στα θετικά της συζήτησης ήταν ότι ξεκαθαρίσατε, για άλλη μία φορά, ότι η μεταφορά των αποθεματικών του Δήμου Πειραιά στην ΤτΕ δεν επηρεάζει τη μισθοδοσία των εργαζομένων, όπως ορισμένοι επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά δημιουργώντας ανασφάλεια στους εργαζόμενους.


ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ 
Η θέση μας στο συγκεκριμένο θέμα παραμένει σταθερή, Α) είμαστε αντίθετοι με τον τρόπο νομοθετικής λειτουργίας των Π.Ν.Π, που υποκαθιστά τη δημοκρατική διαδικασία, υποβαθμίζει την κοινοβουλευτική λειτουργία, ανοίγει το δρόμο για αυθαιρεσίες από την εκτελεστική εξουσία και δημιουργεί ανησυχίες και ερωτηματικά στην ελληνική κοινωνία, γεγονός που αποφεύχθηκε τελικώς εφόσον ακολουθήθηκε η κανονική νομοθετική διαδικασία από το ελληνικό κοινοβούλιο. Β) Να μην δοθεί ούτε ένα ευρώ από τα αποθεματικά για τον δανεισμό, να γίνουν όπλο της κυβέρνησης απέναντι στους εκβιασμούς και τις απειλές των δανειστών και των εγχώριων υποστηρικτών τους, που στοχεύουν στην πλήρη υποταγή και στην ταπείνωση του λαού και της χώρας μας και να χρησιμοποιηθούν αν χρειαστεί για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, των σχολείων, των νοσοκομείων και στην κανονική καταβολή μισθών και συντάξεων.

Σας παραθέτουμε και γραπτώς τα προβλήματα που συζητήσαμε και περιμένουμε άμεσα τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής για την επίλυση τους.

● Συνθήκες εργασίας στο χώρο του αμαξοστασίου (Ρετσίνα 45), να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα που δημιουργείται από το εναπόθεση (άδειασμα) στερεών και υγρών αποβλήτων, των μηχανοκίνητων σαρώθρων και των οχημάτων καδοπλυντηρίου στο χώρο εργασίας. Δημιουργούν αφόρητες δυσοσμίες και εστίες μόλυνσης.

● Να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές κωλυσιεργίες και να προχωρήσουν οι μελέτες για την χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας σε όσους εργαζόμενους τα δικαιούνται.

ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ : «Δύο μέτρα και δύο σταθμά»
● Να υπάρξει αξιοκρατία και δικαιοσύνη στην εργασία και στην αμοιβή των υπερωριών. Παρατηρείτε το φαινόμενο να εφαρμόζονται από εκπρόσωπους της Δημοτικής Αρχής και της Διοίκησης «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στους εργαζόμενους και να τους διαχωρίζουν σε «ημέτερους» και μη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την άνιση κατανομή εργασίας και αμοιβής των υπερωριών. Γνωρίζοντας και εσείς το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργείται στην υπηρεσία Καθαριότητας αλλά και αλλού από την έλλειψη προσωπικού, δεν νοείται να απασχολούνται παράτυπα, οδηγοί - χειριστές - τεχνίτες και εργάτες σε άλλες εργασίες από αυτές για τις οποίες έχουν προσληφθεί. Οι παράτυπες τοποθετήσεις έρχονται σε αντίθεση με τον ν.3660/2008 για τα Β.Α.Ε. και την Κ.Υ.Α για τον καθορισμό του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας.
Επίσης στο θέμα της αξιοκρατίας, επισημαίνουμε και το γεγονός ότι έχουν καθυστερήσει κατά πολύ οι κρίσεις προϊσταμένων από το υπηρεσιακό συμβούλιο με ευθύνη τόσο της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, όσο όμως και της δική σας που δεν επισπεύδεται τις διαδικασίες.
 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
● Σύντομα ο Δήμος υλοποιώντας το πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας» θα δεχτεί τις υπηρεσίες εκατοντάδων εργαζομένων μέσω του ΟΑΕΔ. Είμαστε αντίθετοι με την κάθε μορφής ελαστικής σχέσης εργασίας όπως είναι και η συγκεκριμένη, που μπορεί να αποτελεί κληρονομιά της νεοφιλελεύθερης απερχόμενης συγκυβέρνησης και η σημερινή να προσπάθησε να καλυτερεύσει τους όρους, δεν παύει όμως να αποτελεί ευκαιριακή, ολιγόμηνη, κακοπληρωμένη και χωρίς δικαιώματα εκμετάλλευση. Οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών των δήμων, όπως και η αναβάθμιση τους δεν αντιμετωπίζονται με την ολιγόμηνη «ανακύκλωση» των ανέργων, η λύση είναι τα μεγάλα κενά που δημιούργησε η μνημονιακή λαίλαπα να καλυφθούν με προσωπικό που θα έχει ίσους όρους αμοιβής και εργασίας, που θα έχει μόνιμη και σταθερή εργασιακή σχέση καθώς και πλήρη και ίσα ασφαλιστικά δικαιώματα. 
Σας επισημαίνουμε δε ότι οι «Εργάτες Γενικών Καθηκόντων» που θα προληφθούν μέσω του προγράμματος «κοινωφελούς εργασίας», δεν πρέπει να τους απασχολήσετε στην υπηρεσία της Καθαριότητας, διότι όπως θα γνωρίζεται δεν δικαιούνται Μέσα Ατομικής Προστασίας, ένα λίτρο φρέσκο γάλα ημερησίως και το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας.

● Η εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων (διαθεσιμότητες-απολύσεις-υποχρεωτικές μετατάξεις), οι αναγκαστικές συνταξιοδοτήσεις, οι μετατάξεις αλλά πρωτίστως η απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού έχουν μειώσει δραματικά τον αριθμό εργαζομένων στο Δήμο μας με αποτέλεσμα την ερήμωση των υπηρεσιών. Δεν φτάνει να είναι αίτημα η άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, μόνο του συνδικαλιστικού κινήματος. Χρειάζεται και δική σας παρέμβαση και αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τουλάχιστον σε πρώτη φάση για τις υπηρεσίες που έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα.

● Να γίνει χρήση του άρθ.49 του ν. 4325/2015, όπου στην εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αναγνωρίζεται ότι οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας καθαριότητας πρέπει να καλύπτονται από προσωπικό με σχέση εργασίας Αορίστου χρόνου και όχι από προσωπικό ορισμένου χρόνου και έργου και προκειμένου να προσδιορισθούν οι ανάγκες, δίνει τη δυνατότητα παράτασης των υπαρχουσών συμβάσεων και την επανασύναψη όσων έληξαν πρόσφατα μέχρι το τέλος του 2015.

● Να συμπεριληφθούν στις διατάξεις της παραγράφου 10 του άρθρου 26 του ν. 4325/2015 οι εργαζόμενοι των υπηρεσιών του δήμου που εργάστηκαν υπερωριακά από το διάστημα 1-1-2015 έως και 11-1-2015 και δεν προβλέπεται λόγω της καθυστέρησης της δημοσίευσης της καθιέρωσης υπερωριακής απασχόλησης να γίνει αποπληρωμή της δεδουλευμένης υπερωριακής απασχόλησης που πρόσφεραν. Ο νόμος προβλέπει ότι «υπάλληλος που εργάζεται πέραν του νόμιμου ημερήσιου ωραρίου του, δικαιούται υπηρεσιακή άδεια αναπλήρωσης με αποδοχές ….»

● Η μη υπάρχουσα άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του χώρου του αμαξοστασίου (Ρετσίνα 45) για όλες τις εργασίες που πραγματοποιούνται από τους εργαζόμενους στο χώρο συνεχίζει να διαιωνίζεται από την μία Δημοτική Αρχή στην επόμενη χωρίς να έχει λυθεί το πρόβλημα. Γνωρίζουμε ότι έχουν ξεκινήσει εκ νέου οι διαδικασίες για την έκδοση αδείας και ζητάμε να επισπευσθούν και να συμπεριληφθούν όλες οι χρήσεις του χώρου που πραγματοποιούνται π.χ. Γενικό Συνεργείο Επισκευών – Πλυντήριο / Λυπαντήριο – Αποθήκες Καυσίμων κλπ.

● Συχνά αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο ύπαρξης επικίνδυνων ραδιενεργών αποβλήτων στα κοινά απορρίμματα γεγονός που βάζει σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων. Ζητάμε να εκδώσετε σχετική οδηγία προς τις κλινικές και τα νοσοκομεία που βρίσκονται στα όρια του Δήμου μας καθώς και να υπάρξουν σχετικοί έλεγχοι ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες και μη αναστρέψιμες συνέπειες στην υγεία των εργαζομένων που έρχονται σε άμεση επαφή με αυτά εν αγνοία τους και χωρίς κανένα μέτρο προστασίας.

● Η ενεργοποίηση της σύμβασης με τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του Ε.Δ.Σ.Ν.Α στο Σχιστό θεωρούμε ότι θα μειώσει κατά πολύ το κόστος της μεταφοράς απορριμμάτων τόσο στα καύσιμα όσο και στη φθορά των οχημάτων, επίσης έτσι θα μετριαστεί η ταλαιπωρία που υφίστανται οι εργαζόμενοι στο Χ.Υ.Τ.Α Φυλής από τις πολύωρες καθυστερήσεις καθώς και ο κίνδυνος που διατρέχουν αρκετές φορές από τους «απρόσκλητους επισκέπτες» της χωματερής των Λιοσίων.
Στο σημείο αυτό να σας επισημάνουμε ότι συμφωνούμε με τους Τοπικούς Σχεδιασμούς Διαχείρισης Απορριμμάτων που προτείνει η Περιφέρεια Αττικής, αποκλείοντας κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης και εφόσον τηρηθούν οι κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος και του ανθρώπου και έχοντας σαν αρχή την ανακύκλωση.

● Υπήρξε μεγάλη κωλυσιεργία από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή στην έκδοση Πιστοποιητικών Επαγγελματικής Ικανότητας (Π.Ε.Ι) για τους εργαζόμενους με την ειδικότητα του οδηγού. Με την έγκριση του προϋπολογισμού από τον Απρίλιο έχει ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση της έκδοσης. Ζητάμε τις άμεσες ενέργειες σας ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες (μελέτες – διαγωνισμοί κλπ), διότι η καταληκτική ημερομηνία έκδοσης Π.Ε.Ι. πλησιάζει.

● Η Δημοτική Συγκοινωνία λειτουργεί με οχήματα που στερούνται αδείας για τη χρήση που γίνεται και λόγω της παλαιότητας τους και της καθημερινής χρήσης, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων οδηγών και τεχνητών που τα συντηρούν, έχουν καταπονηθεί τόσο που πρέπει να αποσυρθούν και να εφοδιαστεί η υπηρεσία με νεότερα οχήματα και με την κατάλληλη άδεια κυκλοφορίας και χρήσης.

κ. Δήμαρχε,
διακρίναμε από την συζήτηση την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής για επίλυση των προβλημάτων αφού αναγνωρίσατε και εσείς το δίκαιο των αιτημάτων μας. Αλλά όπως καλά γνωρίζεται οι προθέσεις θα έχουν αντίκρισμα όταν συνοδεύονται και από άμεσες ενέργειες που δίνουν λύσεις στα προβλήματα των εργαζομένων."

@ Τώρα τι είπε ο δήμαρχος στα παιδιά της Ρετσίνας, δεν ξέρουμε...