Latest News

Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Αυτό το ήξερες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο;


Αντίθετα με την αντίληψη πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο βοηθά κάποιον καπνιστή να περιορίσει ή να κόψει τελείως το κάπνισμα κάποια στιγμή, φαίνεται πως συμβαίνει...
το αντίθετο. 
Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, όσοι καπνίζουν ηλεκτρονικά τσιγάρα, είναι λιγότερο πιθανό να μειώσουν ή να κόψουν τελείως το κάπνισμα. Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Γάελ Αλ-Ντελέϊμι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας «American Journal of Public Health», μελέτησαν δειγματοληπτικά μια ομάδα 1.000 καπνιστών επί ένα έτος.
Όπως διαπιστώθηκε, οι καπνιστές που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα, είχαν κατά μέσο όρο 49% μικρότερη πιθανότητα να μειώσουν το κάπνισμα και 59% μικρότερη πιθανότητα να το κόψουν τελείως, σε σχέση με όσους ποτέ δεν έκαναν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου. Η ταχεία αύξηση των ηλεκτρονικών τσιγάρων έχει εντείνει την επιστημονική διαμάχη κατά πόσο είναι πιο υγιεινά από τα παραδοσιακά και βοηθητικά για το σταμάτημα του καπνίσματος. Η νέα μελέτη δείχνει ότι, τουλάχιστον για το δεύτερο ερώτημα, η απάντηση είναι αρνητική.Αν και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν περιέχουν καπνό, εκλύουν ένα μίγμα οργανικών πτητικών ουσιών, βαρέων μετάλλων και μικροσκοπικών σωματιδίων, που συνήθως περιέχει και νικοτίνη.