Latest News

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Η παγίδα στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Αντιμέτωποι με μια αρνητική έκπληξη και μια γερή δόση ταλαιπωρίας κινδυνεύουν να βρεθούν χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν...
ήδη ρυθμίσει τις οφειλές τους με τις προηγούμενες ρυθμίσεις.
Ο κίνδυνος βρίσκεται στις πάγιες εντολές που έχουν δώσει στην τράπεζά τους προκειμένου να τους πληρώνει αυτόματα της δόση.

Πιο συγκεκριμένα, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν δώσει πάγια εντολή στην τράπεζα με την οποία συνεργάζονται για την τακτική και εντός προθεσμίας εξόφληση των δόσεων της ρύθμισης που έχουν πραγματοποιήσει στο παρελθόν. Να σημειωθεί ότι η πάγια εντολή για την εξόφληση των δόσεων ήταν υποχρεωτική για όσους είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων και την παλιά ρύθμιση των 48 δόσεων και προαιρετική για την προηγούμενη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Αυτές οι πάγιες εντολές μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στους φορολογούμενους που θα προχωρήσουν τώρα στη ρύθμιση των οφειλών τους με τις «νέες» 100 δόσεις. Πώς θα γίνει αυτό; Η ένταξη στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων συμφέρει από κάθε άποψη όλους τους οφειλέτες που έχουν ενταχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις. Το όφελος προκύπτει από το γεγονός ότι η ελάχιστη δόση μειώνεται από τα 50 στα 20 ευρώ και στο γεγονός ότι ποσά έως 5.000 ευρώ ρυθμίζονται πλέον άτοκα ενώ μεγαλύτερα ποσά ρυθμίζονται με επιτόκιο 3%. Το επιτόκιο των προηγούμενων ρυθμίσεων έφθανε ακόμη και το 8%.  Έτσι, αυτό που έχει δείξει και το πρώτο τριήμερο που έχει ανοίξει η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή στο taxisnet, είναι ότι όσοι είχαν προηγουμένως ρυθμίσει τις οφειλές τους προχωρούν πλέον στην ένταξη των ρυθμισμένων οφειλών στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων.

Για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με προβλήματα θα πρέπει πρώτα να ανακαλέσουν τις πάγιες εντολές που έχουν δώσει στην τράπεζα για την πληρωμή των προηγούμενων ρυθμίσεων. Αν δεν το κάνουν τότε είναι πιθανό η τράπεζα να προχωρήσει στην πληρωμή κάποιας δόσης προηγούμενης ρύθμισης. Το ποσό που θα πληρωθεί μπορεί να αφορά όμως οφειλή που εντάχθηκε στη συνέχεια στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων. Σε αυτήν την περίπτωση ο φορολογούμενος θα πρέπει να επισκεφθεί την εφορία με τα στοιχεία της πληρωμής της δόσης και να ζητήσουν να τους επιστραφεί το σχετικό ποσό ή να συμψηφιστεί με την οφειλή τους. Σε κάθε περίπτωση θα απαιτηθούν επισκέψεις στην εφορία και την τράπεζα που θα κοστίσουν χρόνο και θα ταλαιπωρήσουν.