Latest News

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Ο μεγάλος χαμένος των εκλογών στον Πειραιά

Αν υπάρχει κάποιος μεγάλος χαμένος από τις εκλογές στον Πειραιά, τότε σίγουρα δεν είναι άλλος από τον...
Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.
Ωστόσο, η εκλογική ήττα του πρώην υπουργού από τον συνυποψήφιο του Κώστα Κατσαφάδο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί έκπληξη. 
Αντίθετα, όσοι παρακολουθούν τα πολιτικά πράγματα στο λιμάνι την θεωρούσαν λίγο πολύ αναμενόμενη και την είχαν προεξοφλήσει εδώ και καιρό. Δηλαδή, πριν ακόμα οι δύο γαλάζιοι μονομάχοι πραγματοποιήσουν τις κεντρικές τους προεκλογικές συγκεντρώσεις. Αυτές απλά επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις που έλεγαν με νόημα για "πιο γαλάζιο ντέρμπι μιλάμε στο λιμάνι, για την μια και μοναδική έδρα της ΝΔ στην Α' Πειραιώς". 
( Όσοι μιλούσαν για δύο γαλάζιες έδρες ή έκαναν πλάκα ή ζούσαν σ' άλλη πόλη).
Το προβάδισμα του Κατσαφάδου ήταν τόσο σαφές και ξεκάθαρο που ίσως δεν μπορούσε να το δει ούτε ο ίδιος όταν έδινε τον αγώνα για την επανεκλογή του.
Η ήττα Αρβανιτόπουλου δεν έχει μία αιτία, αλλά πολλές, όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις. 
Η απώλεια του υπουργείου Παιδείας στον ανασχηματισμό που έγινε μετά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές ήταν ένα πλήγμα, τόσο σε πρακτικό όσο και σε συμβολικό επίπεδο. Δεν έχασε μόνο τον μηχανισμό του υπουργείου (μ' ότι σημαίνει αυτό),  αλλά το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι συνειδητοποίησαν ότι ο βουλευτής τους δεν θα είναι πάντα σε κυβερνητική θέση, κάτι που πίστευαν όταν τον ψήφισαν ως υπουργό στις εκλογές του 2012.
Ταυτόχρονα η υπουργική του θητεία δεν ήταν καλή, όπως λένε ακόμα και συνδικαλιστικά στελέχη της ΝΔ σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης. Επιπλέον η απουσία του από τον Πειραιά κατά τη διάρκεια της βουλευτικής του θητείας δεν πέρασε απαρατήρητη από τους πολίτες της εκλογικής του περιφέρειας.  
Εκείνο όμως που φαίνεται να του στοίχισε περισσότερο ήταν η στάση του στις δημοτικές εκλογές που στήριξε τον συνδυασμό του Γιάννη Μώραλη με πρωτοβουλία του Βαγγέλη Μαρινάκη. Πολλοί νόμιζαν πως η στήριξη Αρβανιτόπουλου στον "Πειραιά Νικητή" απέναντι στο γαλάζιο πρώην δήμαρχο Βασίλη Μιχαλολιάκου, θα μπορούσαν να του έδιναν προβάδισμα στις βουλευτικές εκλογές με αντίπαλο τον γαμπρό του Κώστα Κατσαφάδου.
Αυτό θα μπορούσε να ισχύει, αλλά όχι γι' έναν πολυσυλλεκτικό συνδυασμό, όπως είναι αυτός της σημερινής δημοτικής αρχής (μπορεί να έχει ένα κομμάτι κεντροδεξιό, αλλά τα στελέχη του ανήκουν σχεδόν σε όλο το πολιτικό φάσμα). Για παράδειγμα, πως μπορείς να πιστεύεις πως ένας Πασόκος θα ψηφίσει τον υποψήφιο της ΝΔ σε βουλευτικές εκλογές. Όταν μάλιστα στον συνδυασμό "Πειραιά Νικητής" ήταν, όπως είπαμε κάθε καρυδιάς καρύδι. (Πολιτικά μιλάμε τώρα...)
Μια βδομάδα πριν από την εκλογική αναμέτρηση φαινόταν ξεκάθαρα ότι δεν τον στηρίζουν όλα τα δεξιά στελέχη του συνδυασμού της δημοτικής αρχής Πειραιά. 
Τότε πραγματικά απορείς πως ο Κ. Αρβανιτόπουλος μπορεί να κερδίσει την πρωτιά στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο και την έδρα της ΝΔ στην Α' Πειραιώς.
@ Περισσότερο απορείς όταν βλέπεις κάποιους να μιλούν για έκπληξη που ο πρώην υπουργός είναι ο μεγάλος χαμένος των εκλογών στο λιμάνι...