Latest News

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

«Αθάνατος ο Λουκάνικος» στου Ψυρρή (ΕΙΚΟΝΕΣ)

loukanikos1-570Κομμάτι του αστικού τοπίου της Αθήνας έγινε ο «Λουκάνικος», ο σκύλος-σύμβολο των διαδηλωτών της πρωτεύουσας, που φωτογραφήθηκε όσο κανείς άλλος και συμπεριλήφθηκε στις 100 προσωπικότητες της χρονιάς του περιοδικού ΤΙΜΕ για...
το 2011.
Για τη διαιώνιση του μακαρίτη πλέον, πλην εμβληματικού τετράποδου, που έζησε κυρίως στα Εξάρχεια και επί χρόνια δεν έχασε διαδήλωση, πορεία ή συγκέντρωση διαμαρτυρίας (στεκόμενος πάντα… απέναντι από την εξουσία), φρόντισαν με ένα γκράφιτι επί της οδού Παλαμήδου 4 και Σαρρή στου Ψυρρή ο street artist Βασίλης Γρυπάρης (ή Billy Gee σύμφωνα με την καλλιτεχνική του υπογραφή) και η παρέα του.
Η τριμελής ομάδα που ανέλαβε να απαθανατίσει τον Λουκάνικο στο κέντρο της Αθήνας
Η τριμελής ομάδα που ανέλαβε να απαθανατίσει τον Λουκάνικο στο κέντρο της Αθήνας
Ο σκύλος μπορεί να πέθανε τον περασμένο Μαΐο ωστόσο η απώλειά του έγινε γνωστή στις αρχές του μήνα, τυγχάνοντας μεγάλης προβολής ακόμα και από διεθνή μέσα ενημέρωσης. Μέχρι και οι διαδηλωτές στο Λιβόρνο της Ιταλίας τού είπαν το τελευταίο αντίο κρατώντας πανό που ανέγραφε «good bye loukanikos»!
Οι τρεις καλλιτέχνες του γκράφιτι απέτισαν τον δικό τους φόρο τιμής στον Λουκάνικο, ζωγραφίζοντας τη μορφή του σε τοίχο στου Ψυρρή μαζί με τις φράσεις: «Τα δακρυγόνα μαζί τα φάγαμε» και «All Dogs Go to Heaven» («Ολοι οι σκύλοι πάνε στον παράδεισο»). Το γκράφιτι ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής, μέσα σε μόλις έξι ώρες, κατόπιν πρωτοβουλίας του Βασίλη Γρυπάρη, ο οποίος εξηγεί πώς γεννήθηκε και υλοποιήθηκε η ιδέα απεικόνισης του σκύλου.
loukanikos3-570
«Ημουν στο εξωτερικό όταν πληροφορήθηκα το θάνατο του. Είπα την ιδέα μου στον Alex Martinez, επίσης street artist, ο οποίος ήθελε κι αυτός να τον ζωγραφίσει. Ετσι, μόλις ήρθαμε στην Αθήνα αποφασίσαμε να την υλοποιήσαμε αμέσως. Ετσι… προς τιμήν του. Για τις ατέλειωτες ώρες συντροφιάς που μας έκανε…». Σύμφωνα με τον Γρυπάρη ο Λουκάνικος, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν… Θόδωρος, υπήρξε και «βασικό μέλος» της πλατείας Συντάγματος, πέρα από τη μόνιμη συμμετοχή τους στις πορείες.
«Μας κρατούσε συντροφιά τα βράδια και όταν κάναμε σκέιτ κουνούσε χαρούμενος την ουρά του», θυμάται, ενώ αδυνατεί να συνειδητοποιήσει την απήχηση που έχει λάβει το γκράφιτι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Θα στείλω φωτογραφίες του γκράφιτι στους New York Times καθώς είχαν ασχοληθεί μαζί του εκτενώς!»