Latest News

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Πειραιάς μετατρέπεται σε πράσινη πόλη!

Όσοι έτυχε να δουν διάφορα δημοσιεύματα με τίτλους του τύπου "Ο Πειραιάς μετατρέπεται σε πράσινη πόλη", δεν μπορεί παρά να σιάχτηκαν λιγάκι ή μπορεί να πήγε η καρδιά τους...

στην Κούλουρη!

Για να σας καθησυχάσουμε να πούμε ότι δεν άλλαξε έδρα ο... Ολυμπιακός, αλλά ούτε ο Παναθηναϊκός κατέβηκε στο λιμάνι! 
Απλά έγινε μια συνάντηση στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος και κάποιοι άρχισαν να μιλούν για πράσινη πόλη, χωρίς αυτό να έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.  
Αν δεν το πήρατε χαμπάρι, πριν λίγες ημέρες διοργανώθηκε στον Πειραιά η 4η συνάντηση του Ευρωπαϊκού έργου SMILE – Smart green Innovative urban Logistics for Energy efficient mediterranean cities. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν -λέει- οι «Πολιτικές και Στρατηγικές για Έξυπνες Καινοτόμες Δράσεις Διαχείρισης Αστικής Εφοδιαστικής με Στόχο Πράσινες και Ενεργειακά Αποδοτικές Πόλεις στην Περιοχή της Μεσογείου».
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, ο Δήμος Πειραιά  θα υλοποιήσει  2 πιλοτικές ενέργειες:
-Την τοποθέτηση αυτόματων βυθιζόμενων μπαρών (ως ICT Tools) σε 2 επιλεγμένα σημεία της πόλης, με τη δημιουργία των αντίστοιχων εσοχών επί των πεζοδρομίων για την εξυπηρέτηση των τοπικών εμπορικών επιχειρήσεων, τα οποία μελλοντικά θα επεκτείνει σε όλο το κέντρο της πόλης.
-Τον ανασχεδιασμό των δρομολογίων των οχημάτων καθαριότητας του Δήμου για την αποκομιδή των απορριμμάτων της πόλης (waste management), ώστε να πραγματοποιείται εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση των αέριων ρύπων και βελτίωση του κυκλοφοριακού στον Πειραιά.
Το δελτίο τύπου λέει και κάτι άλλα γενικά και αόριστα για τον στόχο του ευρωπαϊκού έργου SMILE το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Μεσογειακός  Χώρος  (MED).
Ωστόσο δεν αναφέρει τίποτα για τον προϋπολογισμό του προγράμματος και το κόστος των επιμέρους δράσεων, προκειμένου να μπορεί κανείς να καταλάβει πως βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο Πειραιάς μετατρέπεται σε πράσινη πόλη. 
@Γιατί, μην  τρελαθούμε τελείως, χρειάζονταν να έρθει ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα προκειμένου να γίνει  ανασχεδιασμός των δρομολογίων των οχημάτων καθαριότητας του Δήμου Πειραιά;