Latest News

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Αυτά είναι τα νέα σχέδια επί χάρτους του ΟΛΠ για επενδύσεις 660 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά

Νέο επενδυτικό σχέδιο προανήγγειλε η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και στην ευρύτερη περιοχή...
του Πειραιά.


Τα νέα σχέδια Ανωμερίτη ήρθαν στη δημοσιότητα χωρίς προηγμένως να έχει υπάρξει διάλογος με την Περιφέρεια Αττικής, τους δήμους, (σ.σ. έχουν αναλάβει νέα πρόσωπα), αλλά τους φορείς του Πειραιά και τα συνδικάτα. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού ενέκρινε τη Δευτέρα το business plan και το επενδυτικό πρόγραμμα για την περίοδο 2014 -2018, το οποίο περιλαμβάνει νέα βάση κρουαζιέρας, μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα, πλωτές δεξαμενές, υποθαλάσσια διάβαση και άλλα σχέδια.
Tο επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:
  • Νέα βάση κρουαζιέρας που θα κοστίσει περίπου 136 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί κατά 95% από το ΕΣΠΑ, ενώ στις εγκαταστάσεις θα μπορούν να ελλιμενίζονται τρία κρουαζιερόπλοια τελευταίας γενιάς.
  • Πρόβλεψη για την υποδομή και εγκατάσταση κυκλοφοριακού μέσου, τύπου monorail, με κόστος 100 εκατ. ευρώ που θα κινείται περιφερειακά του λιμανιού.
  • Στο «Παλατάκι» που βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων του ΟΛΠ θα κατασκευαστεί ξενοδοχειακή μονάδα αξίας 50 εκατ. ευρώ.
  • Δημιουργία δύο πλωτών δεξαμενών τύπου post panamax, κόστους 50 εκατ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας.
  • Υποθαλάσσια διάβαση για πεζούς που θα ενώνει τη βάση κρουαζιέρας με την Δραπετσώνα.
  • Εργα για την ανάπτυξη του Car Terminal.
  • Ανακατασκευή του κτιρίου της Παγόδας, ώστε να λειτουργήσει ως εκθεσιακό κέντρο.
  • Δημιουργία της Πολιτιστικής Ακτής, με μεγαλύτερο έργο το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων στον ΟΛΠ.

Στο σχέδιο σημειώνεται ότι για τις επενδύσεις monorailστο ξενοδοχείο και στην ναυπηγοεπισκευή θα παραχωρηθούν οι δραστηριότητες. Τα έργα θα απορροφήσουν τα 245 από τα 660 εκατομμύρια ευρώ με βασικότερο εκείνο της αναβάθμισης του Car Terminal.
Πάντως το τελικό επενδυτικό πρόγραμμα 2015-2019 θα συζητηθεί στο Δ.Σ. του Δεκεμβρίου 2014.


@ Απλά να θυμίσουμε ότι τα ίδια περίπου έργα και επενδύσεις προϋολογισμού ενός δισεκατομμυρίου ευρώ είχαν αξαγγελθεί και την περίοδο 2009-2010 σε κυβερνητική  σύσκεψη στον ΟΛΠ με προεδρεύοντα τον τότε αντιπρόεδρο Θόδωρο Πάγκαλο και δεν έγινε σχεδόν τίποτα, ενώ κάποια συνάντησαν πολλές αντιδράσεις, όπως το monorail...