Latest News

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Τα τρία βήματα των πρώτων 100 ημερών του Γιάννη Μώραλη στο Δήμο Πειραιά

Τα πρώτα "βήματα" των αλλαγών στην πόλη, ο "πονοκέφαλος" με τα οικονομικά του Δήμου και τα ανταποδοτικά ωφέλη από το λιμάνι. Αυτά φαίνεται πως είναι τα τρία θέματα που θα απασχολήσουν τις πρώτες 100 μέρες τον ανεξάρτητο δήμαρχο Πειραιά...
Γιάννη Μώραλη. Μιλώντας την πρώτη μέρα...

ανάληψη των καθηκόντων του στο ραδιόφωνο "VIMA FM" ανέφερε τα εξής:  
«Στόχος μας η εξυγίανση των οικονομικών του Δήμου.»
«Είναι πολλά τα πράγματα που πρέπει να γίνουν άμεσα στο Δήμο Πειραιά. Το πρώτο είναι να αποκτήσουμε μια εικόνα πλήρη και αναλυτική για όλα τα θέματα. Υπήρξε το τρίμηνο της ενημέρωσης από την απερχόμενη δημοτική αρχή, αλλά αντιλαμβάνεστε πως όταν πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο Δήμο, όπως ο Πειραιάς, είναι πολλά τα ζητήματα και δεν είχαμε εκ των πραγμάτων μια τόσο αναλυτική ενημέρωση, χωρίς να εκφράζω κανένα παράπονο. Υπήρξε μια καλή συνεργασία αυτό το τρίμηνο, αλλά νομίζω ότι πρέπει να εμβαθύνουμε στα διάφορα θέματα και αναφορικά με τα έργα τα οποία είναι σε εξέλιξη και όσον αφορά στα οικονομικά. Πρέπει να καταθέσουμε έναν προϋπολογισμό για το 2015, ο οποίος δεν έχει κατατεθεί και οι ημερομηνίες λήγουν. Πρέπει να δούμε το τεχνικό πρόγραμμα για την επόμενη χρονιά. Όλα αυτά επείγουν γιατί οι ημερομηνίες είναι πολύ σφιχτές. Δεν έγιναν από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή,  ενδεχομένως για να μην δεσμεύσουν τη δική μας Δημοτική Αρχή. Ο προϋπολογισμός είναι πολύ σημαντικός για εμάς,  γιατί υπήρξαν προβλήματα στην εκτέλεση του προηγούμενου προϋπολογισμού. Πρέπει να έρθουμε σε επαφή και με την αποκεντρωμένη διοίκηση για να δούμε πως μπορούμε να καταρτίσουμε ένα αξιόπιστο προϋπολογισμό, ώστε να μην έχουμε προβλήματα την επόμενη χρονιά. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να επιχειρήσουμε να εξορθολογήσουμε και να εξυγιάνουμε τα οικονομικά του Δήμου. Το δεύτερο, να διαπραγματευτούμε και να πιέσουμε την κεντρική εξουσία, την κυβέρνηση, ώστε να αποκομίσουμε τα περισσότερα δυνατά οφέλη για την πόλη και τους δημότες μας».

«Οι Πειραιώτες θα αρχίσουν να βλέπουν άμεσα την αλλαγή στην πόλη.»
«Από τους Πειραιώτες χθες (στην ορκωμοσία) ζήτησα δύο πράγματα, υπομονή, αυστηρή κρίση προς εμάς και συμμετοχή. Δεν είναι εύκολο μέσα σε έναν ή δύο μήνες να αλλάξει η εικόνα σε μια μεγάλη πόλη με πολύ μεγάλα προβλήματα. Οι Πειραιώτες θα δουν, από την πρώτη ημέρα κιόλας, ότι θα δουλέψουμε σκληρά, πολλές ώρες.  Έχουμε επικεντρώσει την προσοχή μας σε συγκεκριμένα ζητήματα και νομίζω ότι μέχρι τον Δεκέμβριο - Ιανουάριο, που δεν είναι πολύ μεγάλο διάστημα, θα αρχίσουν να βλέπουν διαφορές και στη νοοτροπία και στη λειτουργία του Δήμου και σε μεγάλα ή μικρομεσαία έργα, τα οποία άλλα βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλα πρέπει να τα επανεκκινήσουμε. Θέλαμε να βάλουμε τον πήχη ψηλά, απλώς έχουμε την βεβαιότητα ότι μπορούμε να καταφέρουμε να περάσουμε πάνω από τον πήχη. Είναι γεγονός ότι οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Το βλέπω και εγώ αυτούς τους τρεις μήνες που περπατάω στον Πειραιά και μιλώ με τους δημότες. Υπάρχει μια προσδοκία και έχω τη βεβαιότητα μέσα μου ότι δεν θα τους διαψεύσουμε. Μπορούμε να τα καταφέρουμε». 

«Να αποκομίζει οφέλη ο Δήμος Πειραιά από το λιμάνι.»
«Η θέση μας για το λιμάνι στηρίζεται στα Ευρωπαϊκά μοντέλα των λιμένων και στη λογική ότι δεν υπάρχει πόλη-λιμάνι στην Ευρώπη που να μην αποκομίζει οφέλη. Αντιλαμβάνεστε πως όταν λειτουργεί ένα λιμάνι σε μια πόλη, επιβαρύνεται και η πόλη. Το κυκλοφοριακό, η ρύπανση, οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια που χαλάνε από την έλευση των οχημάτων. Ο Πειραιάς δεν λαμβάνει ούτε ένα ευρώ. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν υπάρχει παγκόσμια άλλο τέτοιο φαινόμενο, το αντιλαμβάνεται αυτό και η κυβέρνηση και πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε η πόλη του Πειραιά να ωφεληθεί. Η συζήτηση θα ξεκινήσει άμεσα, έχουμε κάνει την προεργασία μας, τις προτάσεις μας, ωστόσο δεν μπορούσε σε καλοκαιρινούς μήνες να παρθεί κάποια απόφαση. Υπάρχει ένα δημοτικό συμβούλιο, από το οποίο περνούν οι αποφάσεις άρα για τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους έπρεπε να περιμένουμε την ανάληψη των καθηκόντων μας. Θέλουμε γύρω στις 15 ημέρες για να υποβάλλουμε συγκεκριμένη πρόταση για τη λειτουργία του λιμανιού σε σχέση με το Δήμο Πειραιά. Ο Πειραιάς στηρίζεται στην ακτογραμμή του, το λιμάνι δεν  ανήκει στο Δήμο. Αν πάμε παρακάτω είναι η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Αν πάμε παρακάτω είναι η Ζέα η οποία ανήκει σε ιδιώτη. Το Μικρολίμανο  ανήκει στο Εθνικό Κέντρο του Αγίου Κοσμά, το ΣΕΦ ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, άρα ο Πειραιάς είναι μια πόλη παράκτια που δεν αποκομίζει ούτε ένα ευρώ από τις ακτές της. Εμείς θα διεκδικήσουμε είτε από την κεντρική εξουσία είτε από ιδιώτες έσοδα γιατί τα δικαιούμαστε».