Latest News

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

"Πόντιος Πιλάτος" ο Βασίλης Μιχαλολιάκος

Κατώτερος των περιστάσεων, ακόμα και τώρα, στάθηκε ο απερχόμενος Δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος σε αίτημα των εργαζομένων για την μη εφαρμογή του νόμου που αφορά το νέο τρόπο αξιολόγησης με ποσόστωση των υπαλλήλων...
των Δήμων.


Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014 παρουσιάστηκαν τα προεδρεία από όλα τα Σωματεία του Δήμου και μαζί με το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ Βασίλη Γκιτάκο ζήτησαν από το απερχόμενο δήμαρχο Βασίλη Μιχαλολιάκο και το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει ομόφωνα για την μη εφαρμογή του νόμου 4250/2014. 
Είναι κατανοητό ότι οι εργαζόμενοι απευθύνθηκαν στη σημερινή δημοτική αρχή και όχι στην επόμενη που θα αναλάβει από την 1η Σεπτέμβρη τα καθήκοντα της, γιατί η σημερινή δημοτική αρχή καλείται να υλοποιήσει τον νέο τρόπο αξιολόγησης των υπαλλήλων για την χρονική περίοδο 2013.

Στην τοποθέτηση του το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ και εργαζόμενος του δήμου Πειραιά, Βασίλης Γκιτάκος επεσήμανε κατ’ αρχήν την αντισυνταγματικότητα του νόμου όπως την έχει κρίνει και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, καταθέτοντας το σχετικό έγγραφο, αλλά κυρίως κατέδειξε ότι πρόκειται για ακόμα έναν μνημονιακό νόμο κατ’ εντολή της τρόικας ο οποίος στοχεύει στο να δημιουργηθεί από τους δήμους και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα μια νέα μεγάλη δεξαμενή εργαζομένων προς διαθεσιμότητα – απόλυση, να καταργηθούν και να ιδιωτικοποιηθούν δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες εξυπηρετώντας τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. 

Επίσης ανέδειξε το γεγονός ότι ο νέος τρόπος αξιολόγησης είναι άδικος, γιατί προκαθορίζει τον αριθμό των υπαλλήλων που θα κριθούν ως καλοί, μέτριοι ή ανεπαρκείς και το σημαντικότερο, όπως τόνισε ο Β. Γκιτάκος είναι ότι επιβάλει μεταξύ των εργαζομένων κλίμα κανιβαλισμού και ανθρωποφαγίας, ενώ εξυπηρετεί τις πελατειακές σχέσεις της κυβέρνησης και της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Ενώ η αξιολόγηση που θέλει να εφαρμόσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα συνδεθεί και με την μισθολογική εξέλιξη ή την περαιτέρω μισθολογική …καταβαράθρωση, όπως χαρακτηριστικά είπε το μέλος της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Κλείνοντας την τοποθέτηση του και μιλώντας εκ μέρους όλων των Σωματείων του Δήμου ανέφερε ότι ήδη έχουν πάρει ίδιες αποφάσεις πάρα πολλά δημοτικά συμβούλια της χώρας, τις οποίες και κατέθεσε και κάλεσε το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει ομόφωνα ότι :

  1. Την μη εφαρμογή στις υπηρεσίες του Δήμου των διατάξεων του Ν. 4250/2014 που αφορούν την αξιολόγηση των υπαλλήλων.
  2. Εντέλει τον Δήμαρχο Πειραιά να μην προχωρήσει στην υπογραφή καμίας κατανομής ποσόστωσης της αξιολόγησης για το προσωπικό του Δήμου
  3. Απαιτεί από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) να αναλάβει το σύνολο των πρωτοβουλιών εκείνων προκειμένου να ακυρωθεί ο Ν. 4250/2014 τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και στην πράξη.
Παρά του ότι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης συμφώνησαν να παρθεί η συγκεκριμένη απόφαση όπως την πρότειναν οι εργαζόμενοι, ο απερχόμενος Δήμαρχος και οι σύμβουλοι της απερχόμενης δημοτικής αρχής που έχουν την πλειοψηφία προτίμησαν να μην αναλάβουν τις ευθύνες τους και  να περιοριστούν στην στάση «Πόντιου Πιλάτου» βγάζοντας μια θολή και αίολη απόφαση για αναστολή της εφαρμογής της αξιολόγησης, χωρίς να ορίζουν χρονική περίοδο που θα ισχύσει η αναστολή αλλά κυρίως χωρίς να διευκρινίζουν τις ενέργειες που θα κάνουν για να αποτραπεί η αξιολόγηση με τον τρόπο που επιβάλει ο νόμος, της ανθρωποφαγικής ποσόστωσης.

Είναι ξεκάθαρο ότι η απόφαση δείχνει ότι ο απερχόμενος δήμαρχος Πειραιά στήριζε και συνεχίζει να στηρίζει την μνημονιακή πολιτική και τους αντεργατικούς νόμους της κυβέρνησης, τις διαθεσιμότητες – απολύσεις, παρά το φιλεργατικό πρόσωπο που επικοινωνιακά θέλει να παρουσιάζει και μάλιστα αυτό θα γίνει ακόμα πιο ξεκάθαρο αν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014 που είναι η καταληκτική ημερομηνία της έκδοσης επιμερισμού της ποσόστωσης του προσωπικού, τι θα πράξει και πόσους εργαζόμενους του Δήμου θα ρίξει στον Καιάδα της ανεργίας.
 Σε αντίθετη περίπτωση οι εργαζόμενοι ας βρουν άλλους τρόπους να διεκδικήσουν το αίτημα τους.   

Να σημειώσουμε ότι ο Βασίλης Γκιτάκος αναφέρθηκε και στις νέες «λίστες Γρηγοράκου – ομάδας Ραπακούλια» για το πλεονάζον προσωπικό του Δήμου Πειραιά και των άλλων Δήμων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι αποτέλεσμα «μπακαλίστικης λογικής» με αυθαίρετα δεδομένα και αποτελέσματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ενώ έθιξε και το θέμα του επανελέγχου των συμβάσεων που μετατράπηκαν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου λέγοντας ότι οι συμβάσεις αυτές είχαν κριθεί από τον ΑΣΕΠ αλλά και το ΣτΕ είχε αποφασίσει για την νομιμότητά τους.