Latest News

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Αυτούς τους δημάρχους θέλουν οι πολίτες (ΕΡΕΥΝΑ)

Νέους και καταξιωμένους επιθυμούν οι πολίτες για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές
Nέα πρόσωπα, σαραντάρηδες, ώστε να έχουν επαγγελματική καταξίωση, και αποδεσμευμένους από κομματικούς μηχανισμούς αναζητούν οι ψηφοφόροι εν όψει των κρίσιμων Αυτοδιοικητικών Εκλογών τον Μάιο ...
του 2014.

Το προφίλ των υποψήφιων δημάρχων πορκύπτει από την έρευνα της Κάπα Research που δημοσιεύει Το Βήμα της Κυριακής, καταγράφοντας  το νέο τοπίο μεταβολών και ανατροπών, διαμορφώνεται στις τοπικές κοινωνίες με βάθος τέτοιο που θα επηρεάσει και την κεντρική πολιτική σκηνή. 

Οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον Μάιο του 2014, αναδεικνύονται η πιο ενδιαφέρουσα αναμέτρηση των τελευταίων ετών, όχι μόνο εξαιτίας της εγγύτητάς τους με τις ευρωεκλογές.

Τα ευρήματα της έρευνας που διενήργησε  σε ένα κολοσσιαίο δείγμα 30.249 ατόμων πανελλαδικά, αποτυπώνουν μια καινούρια εικόνα για τις αντιλήψεις των πολιτών έπειτα από τέσσερα χρόνια εφαρμογής προγραμμάτων σωτηρίας, τα οποία διέλυσαν τους κοινωνικούς αρμούς.

Η έρευνα καταδεικνύει ότι αμφισβητείται εκ θεμελίων το μοντέλο διοίκησης των δήμων και των περιφερειών, αλλά καταδικάζεται και ο τρόπος, με τον οποίο διαχειρίζονται τις εξουσίες και το δημοτικό ταμείο οι δήμαρχοι.

Οι πολίτες εξακολουθούν να αναζητούν νέα πρόσωπα, έχουν όμως πιο κατασταλαγμένα κριτήρια από κάθε άλλη φορά.

Επιθυμούν νέα πρόσωπα, σαραντάρηδες, ώστε να έχουν επαγγελματική καταξίωση, αλλά μεγαλύτερο προσόν για τους υποψηφίους θεωρείται η αποδέσμευσή τους από κομματικούς μηχανισμούς.

Με άλλα λόγια, πρώην βουλευτές, αποτυχημένοι πολιτευτές και γόνοι πολιτικών τζακιών θα ξεκινήσουν με ασήλωτα βαρίδια την εκστρατεία τους.

Το δίλημμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» φαίνεται να έχει χάσει την ισχύ του.

Αν τα ευρύματα της έρευνας συνδυαστούν με το 44,9%, οι οποίοι στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών θα επέλεγαν υποψήφιο της Κεντροαριστεράς, και με το 45,7% που θα επέλεγε περιφερειάρχη από τον ίδιο χώρο, φαίνεται να δημιουργείται μια κρίσιμη εκλογική μάζα που ενδέχεται να αλλάξει τους συσχετισμούς. 

Επίσης το 48,8% των πολιτών έχει θετική ή μάλλον θετική άποψη για τον Καλλικράτη.